Yunus Emre Dizisi Ne Zaman Konusu
Aşkın Yolculuğu Yunus Emre Dizisi Ne Zaman Yayınlanıyor?
18 Haziran 2015 Perşembe günü itibibari ile TRT 1 ekranlarında olacak olan yeni dizisi “Aşkın Yolculuğu Yunus Emre” seyircisi ile buluşuyor. Yunus Emre’nin hayatının anlatıldığı dizi TRT izleyicileri tarafından merakla beklenen diziler arasında.
Aşkın Yolculuğu Yunus Emre Dizisi Oyuncuları
Aşkın Yolculuğu Yunus Emre Dizisinde, yönetmen koltuğunda Kamil Aydın’ın oturduğu dizinin oyuncu kadrosunda da Yusuf Gökhan Atalay ve Birand Tunca gibi isimler yer almaktadır.
Yusuf Gökhan Atalay Kimdir?
Doğum Tarihi 1 Ocak 1974 Doğum Yeri Ankara Eğitim Durumu Konya Selçuk Üniversitesi Devlet Konservatuarı
Birand Tunca Kimdir ?
Gerçek Adı Birand Tunca Doğum Tarihi 5 Ekim 1990 Doğum Yeri İstanbul
Yunus Emre Kimdir?
Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü olan mutasavvıf ve filozof olan Yunus Emre, Anadolu’da yaşamış tasavvuf ve halk şairini öncülerinden olan, Türk İslam düşünürüdür.
Taptuk Emre ile tanışması
Yaşamı ve kişiliği üzerine pek az şey bilinen Yunus Emre, Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmaya ve Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde büyük-küçük Türk Beylikleri’nin kurulmaya başlandığı 13. yüzyıl ortalarından Osmanlı Beyliği’nin kurulmaya başlandığı 14. yüzyılın ilk çeyreğine kadar Orta Anadolu havzasında doğup yaşamış bir şair ve erendir. Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli Dergâhında bulunduysa da, onu “Bizim Yunus” yapan manevi yükselişini Hacı Bektaş Veli′nin kendisini yolladığı Taptuk Emre Dergâhı’nda yaşamıştır ve dergâha çok hizmetler etmiştir.
Vefatı ve sonrası
Bu belgeden anlaşılacağı üzere, Yûnus Emre, H. 648 (M. 1240-1) yılında doğmuş, 82 yıllık bir dünya hayatından sonra H. 720 (M. 1320-?) yılında ölmüştür. Doğduğu yer konusundaki tartışmalar Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy ile Karaman üzerinde yoğunlaşmaktadır.Karaman’da Yunus Emre Camii’nde ziyarete açıktır. Menakıpnâmelerle şiirlerinden çıkarılan bilgilere göre Babalılardan Taptuk Emre’nin dervişidir. Hacı Bektaş ile ilgisi ‘Vilayetname”den kaynaklanmaktadır. Yine şiirlerinden tasavvuf yolunu seçtiği, iyi bir öğrenim gördüğü anlaşılmaktadır. Anadolu kentlerini dolaştığı, Azerbaycan ve Şam’a gittiği, Mevlana’yla görüştüğü de bu bilgiler arasındadır. İşlediği konularla Anadolu’da gelişen Türk edebiyatının en büyük adlarından sayılan Yûnus Emre, yalnız halk ve tekke şiirini değil, divan şiirini de etkiledi. Hece ve aruzla vezinleriyle yazdığı şiirlerinde sevgiyi temel aldı. Tasavvufla, İslam düşüncesiyle beslenen dizelerinde insanın kendisiyle, nesnelerle, Allah’la olan ilişkilerini işledi, ölüm, doğum, yaşama bağlılık, İlahi adalet, insan sevgisi gibi konuları ele aldı. Çağının düşünüş biçimini ve kültürünü konuşulan dille, yalın, akıcı bir söyleyişle dile getirdi; kendinden önce yetişmiş İran şairlerinin, çağdaşlarının yapıtlarında geçen kavramlara yeni bir öz, yeni bir deyiş kattı. Bu yanıyla tasavvuf düşüncesini, Alevi-Bektaşi inançlarını zenginleştirdi. O irşadı en has yol ile, şiir ile gerçekleştiren bir Hak dostu idi.