Pratik Bilgiler ve Faydalı Bilgiler Sitesi | www.GevezeAdam.com

YGS 2015 sonuçları puan dağılımı yığılımı

ÖSYM milyonlarca öğrencinin beklediği YGS sonuçlarını ilan etti. ÖSYM YGS üniversite sonuçları osym.gov.tr adresinde.

YGS 2015 sonuçları puan dağılımı yığılımı

osym.gov.tr, Üniversite sonuçları 2015 açıklandı. ÖSYM YGS üniversite sonuçları osym.gov.tr adresinde. ÖSYM, sınavdan tam 3 gün sonra sınav sonuçlarını açıklayarak bir rekora imza attı. Sınav sonucunu öğrenmek isteyen adaylar şu adresten ÖSYM’nin internet sitesinden öğrenebilecek: https://sonuc.osym.gov.tr

YGS sonuçlarını jet hızıyla açıklayan ÖSYM büyük bir sürprize imza attı. Milyonlarca üniversite adayı ve ailelerin beklediği açıklama ÖSYM’nin sonuç açıklama sistemine yüklendi. YGS sonuçlarını öğrenmek isteyen milyonlar ÖSYM’nin sitesine akın etti. 2015 YGS sonuçları ÖSYM ile aynı anda haber7.com’da

YGS puan türleriyle öğrenci alan bölümler

YGS sonuçları tıkla öğren

ÖSYM sınav sonuçlarına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

Yaklaşık 6 ay boyunca, sınavda sorulacak soruların oluşturulmasından, sınav sonrasında sonuçların açıklanmasına kadar geçen süre içerisinde  her anı dakika dakika planlanmış olan bu süreç hak ve adalet ölçüsünde, sorunsuz ve büyük bir başarı ile planlandığı gibi tamamlanmış ve değerlendirme süreci sonlandırılmıştır.

CEVAP KAĞITLARI 2 KEZ OKUNDU

Her cevap kâğıdı optik okuyucularda iki kere okunmuş ve kontrol edilmiştir. Adaylarımız, toplam 171 sınav merkezinde, 7.031 sınav binasında, 109 bin 393 sınav salonunda, 314 bin 816 sınav görevlisinin nezaretinde 160 dakika boyunca bilgilerini cevap kâğıtlarına işaretlemişlerdir.

ÖSYM’den flaş YGS açıklaması

ÖSYM Başkanlığı’ndan, bugün bazı yerel ve ulusal gazetelerde manşet olarak verilen haber hakkında duyuru yapılmasına ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

Açıklamada, ÖSYM’nin son dört yılda yaptığı sınavlarla hak ve adaleti tesis eden sınav güvenliği tedbirleri başta olmak üzere her adaya farklı soru kitapçığı, bilişim sistemlerinin modernizasyonu, soru havuzu yazılımı ve soru havuzu oluşturma çalışmaları, yenilenmiş başvuru ve sonuç açıklama sistemleri, ölçme kalitesini artırıcı elektronik sınav ve yazılı sınav uygulamaları gibi bir kamu kurumunda eşine az rastlanır pek çok yeniliğe ve başarıya imza attığı anlatıldı.

ÖSYM’nin açıklamasında, şunlar kaydedildi:

Dünya tarihini değiştiren milli başarı “Çanakkale Zaferi”nin 100. yılında gurur dolu manşetler yerine spekülasyon ve sansasyonel haber arayışlarına girenlerin, bu başarılara imza atan ÖSYM’nin 2 milyon 46 bin adayın katıldığı, 15 Mart 2015 Pazar günü yapılan ve sınavdan sonra sınav salonundan soru kitapçığını çalarak bir sayfasının görüntüsünü sosyal medyada paylaşan bir veya bir kaç adayın yapmış olduğu kural dışı paylaşımlardan ‘ÖSYM adına başarısızlık’ çıkarma ve asılsız bir iddiayı gerçekmiş gibi manşet yapma anlayışı ve sorumsuzluğunu şiddetle kınamaktan başka söyleyecek bir şey bulamıyoruz.

Sorunsuz bir biçimde başarı ile tamamlanmış olan 2015-YGS hakkında paylaşılan iddiaların tamamı asılsız olup adayları endişeye sevk edecek herhangi bir durum söz konusu değildir.”

YGS SORULARI İÇİN TIKLAYIN!

SONUÇ AÇIKLAMA SİSTEMİ İÇİN TIKLA

YGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Adaylara YGS sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar, YGS sonuçlarını, TC. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilecek.

 

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS’lere başvurabilecek. LYS’lere başvurular, 8-21 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılacak. LYS’ler 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılacak.

 

YGS ve sınavsız geçiş için 2 milyon 126 bin 681 aday başvuru yaparken, bunların 908 bin 65’ini lise son sınıf öğrencileri, 407 bin 825’ini geçen yıl liseden mezun olanlar, 810 bin 791’ini ise daha önceki yıllarda liseyi bitirenler oluşturdu. Başvuran adayların, 756 bin 473’ü geçen yıl da ÖSYS’ye girdi. Geçen yıl ÖSYS’ye, 78 bin 428’si sınavsız geçiş olmak üzere toplam 2 milyon 86 bin 87 aday başvurmuştu.

 

YGS 180 ALMAK İÇİN KAÇ NET YAPMAK GEREKİR?

Sınavda 6 puan türünden birinde 140 puanı alanlar açıköğretim ve önlisans programları ile bazı lisans programlarını tercih edebilecek. Bu adaylar üniversitelerin düzenlediği özel yetenek sınavlarına da katılabilecek. Bu barajı aşabilmek için 160 sorunun yer aldığı YGS’de her testte yüzde 10 başarı göstermeniz gerekiyor. Her biri 40’ar sorudan oluşan Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler testlerinden ortalama 4’er net olmak üzere toplam 16 net çıkarırsanız yüzde 10 başarı oranını tutturmuş ve YGS’nin ilk barajı 140 puanı aşmış olursunuz. Ancak 180 puana ulaşamazsanız LYS’lere giremezsiniz

2 MİLYON ADAY

Tek oturumda yapılacak sınav, saat 10.00’da başlayacak ve adaylara 160 soru için 160 dakika sürecek. Sınav 171 sınav merkezi, 6 bin 853 bina, 109 bin 307 salonda, 314 bin 861 görevliyle gerçekleştirilecek. Sınava, 2 milyon 46 bin 583 aday başvurdu.

YGS’ye katılacak adaylar, giriş belgelerini, T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle ÖSYM’nin internet sayfasından edinebilecek. Giriş belgesinin üzerinde adayın, sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı bulunuyor. Adaylara ayrıca sınava giriş belgesi gönderilmeyecek.

ÖSYM’den son dakika YGS açıklaması

YGS ile ilgili soru sızdırdığı iddia edilen İ.Y olduğu tespit edildi. Hakkında işlem başlatıldı. Sınavı da iptal edildi.

ÖSYM, Yükseköğretime Geçiş Sınavından (2015-YGS) sonra, soru kitapçığının bir sayfasını, sosyal medyada paylaşan kişinin kimliğinin tespit edildiğini ve adayın sınavının iptal edilerek, hakkında yasal işlem başlatılacağını bildirdi.

ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan basın açıklamasında, 15 Mart’ta gerçekleştirilen YGS’den bir gün sonra bir soru kitapçığındaki sayfalardan birisinin görüntüsününün sosyal medya üzerinden paylaşıldığı anımsatıldı.

Açıklamada, “Bir soru kitapçığı içerisindeki sayfalardan birisinin görüntüsünü sosyal medya üzerinden paylaşarak asılsız bir iddia olan ‘ÖSYM’den soru sızdı’ yakıştırmasına yol açan adayın İstanbul’da sınava giren İ.Y. olduğu tespit edilmiştir” denildi.

Paylaşılan soru kitapçığı sayfası üzerindeki soruların ve cevap şıklarının dizilişinden hareketle söz konusu sayfanın 83930984 numaralı soru kitapçığına ait olduğunun belirlendiği ifade edilen açıklamada, sınavda kullanılan kitapçıklar arasından bu adaya ait kitapçığın bulunduğu ve kitabın 11. ve 12. sayfalarını içeren yaprağının yırtılarak alındığının tespit edildiği aktarıldı.

Adayın ilgili yaprağı kopartarak sınav salonu dışına çıkartıp sınav sonrasında sosyal medya üzerinden sayfanın görüntüsünü paylaştığının belirlendiği ifade edilen açıklamaya şöyle devam edildi:

“6114 sayılı yasa kapsamında bu adayın sınavı iptal edilecek, 2 yıl boyunca adayın ÖSYM sınavlarına girmesine müsaade edilmeyecek ve hakkında adli işlem başlatılacaktır. Bu vesileyle sınavın tamamlanmasından sonra ortaya çıkan bu durumdan, olayın sınav sonrası bir adayın sorumsuzluğuna ilişkin olduğu yönündeki tüm duyuru ve uyarılarımıza rağmen ‘kriz’ çıkarmaya, toplumda infial uyandırmaya çalışan, sınava giren gençlerimizi endişeye sevk etmekten çekinmeyen Hürriyet Gazetesinin iki muhabiri ile yandaşlarının kamuoyundan nasıl özür dileyeceklerini takip etmekteyiz.

ÖSYM, tüm sistemleri ve hizmetleri ile ilgili olarak toplumda oluşan sorulara karşı cevaplarını, yeni sistemleri ve projeleri ile ilgili bilgi ve belgeleri sadece kendi internet sitesi üzerinden paylaşmaya devam edecektir.”

YGS’de puan hesaplaması nasıl yapılıyor?

YGS’de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların;Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecek:

 

• Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak.

 

• Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.

 

• Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.

 

• Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecek.

 

Sınav sonuçları değerlendirmeye nasıl alınacak?

 

YGS’de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır. (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç). YGS puanlarından 140’ın altında olanlar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacaktır. YGS’de 140,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’lere girme hakkı kazanacaktır.

 

YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir.

Adayların sınavda kullanacakları gereçler ÖSYM tarafından sağlanacak mı?

 

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adaylar, sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya, araç gereç vb. getiremezler. Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati, adayların sınavda kullanacakları gereçler (kalem, silgi, kalemtıraş) ile şeker ve peçete ÖSYM tarafından sağlanacaktır. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebileceklerdir.

YGS ne demektir?

YGS, Yükseköğretime Geçiş Sınavı demektir.

 

YGS sınavında kaç soru var? Süre ne kadar?

YGS, 15 Mart 2015 Pazar günü tek oturumda yapılacak. Sınav, saat 10.00’da başlayacak ve 160 dakika sürecek. Türkçe Testi: 40 soru, Matematik Testi: 40 soru, Sosyal Bilimler Testi: 40 soru, Fen Bilimleri Testi: 40 soru olmak üzere toplam 160 soru var.

 

YGS sınavında kaç soru var?

 

YGS, 15 Mart 2015 Pazar günü tek oturumda yapılacak. Sınav, saat 10.00’da başlayacak ve 160 dakika sürecek. Türkçe Testi: 40 soru, Matematik Testi: 40 soru, Sosyal Bilimler Testi: 40 soru, Fen Bilimleri Testi: 40 soru olmak üzere toplam 160 soru var.

2015 ÖSYM SINAV TAKVİMİ

1. Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (2015-DİB-MBSTS): Sınav Tarihi 22.02.2015, Başvuru Tarihleri = 22.12.2014 – 31.12.2014

2. Jandarma Okullar Komutanlığı Jandarma Astsubay Temel Kursu Giriş Sınavı (2015-JANA): 07.03.2015

3. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (2015-YGS): 15.03.2015

4. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2015 YDS İlkbahar Dönemi): 05.04.2015

5. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2015-TUS İlkbahar Dönemi): 12.04.2015

6. Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (2015-STS TIP DOKTORLUĞU İlkbahar Dönemi): 12.04.2015

7. Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı (2015-ALS ): 19.04.2015

8. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2015-ALES İlkbahar Dönemi): 10.05.2015

9. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı (2015-İSG Mayıs Dönemi): 23.05.2015

10. Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (2015-LYS4 Sosyal Bilimler): 13.06.2015

11. Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (2015-LYS1 Matematik): 14.06.2015

12. Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (2015-LYS5 Yabancı Dil): 14.06.2015

13. Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (2015-LYS2 Fen Bilimleri): 20.06.2015

14. Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (2015-LYS3 Edebiyat-Coğrafya): 21.06.2015

15. Kamu Personel Seçme Sınavı (2015-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik): 04-05.07.2015

16. Kamu Personel Seçme Sınavı (2015-KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi ÖABT): 12.07.2015

17. Dikey Geçiş Sınavı (2015-DGS): 26.07.2015

18. Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı (2015-Mühendislik Tamamlama): 26.07.2015

19. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2015-YDS Sonbahar Dönemi): 13.09.2015

20. Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2015-DUS): 20.09.2015

21. Diş Hekimliği Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (2015-STS): 20.09.2015

22. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2015-TUS Sonbahar Dönemi): 20.09.2015

23. Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (2015-STS Sonbahar Dönemi): 20.09.2015

24. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2015-ALES Sonbahar Dönemi): 22.11.2015

25. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı (2015-İSG Aralık Dönemi): 05.12.2015

26. Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2015-YDUS): 13.12.2015

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.