Koalisyon Nedir?
Yazı İçeriğinde Bulunanlar (Tıkla)
Koalisyon hükümeti, birden fazla siyasi parti ya da gruba bağlı üyelerden oluşan karma hükümettir.
Yasama meclislerinde bir tek partinin çoğunluğu elde edemediği durumlarda, en çok en çok sandalye sahip partinin başkasının kabineyi kurmakla görevlendirilmesi kuralıdır. Bu durumda, meclisten güven oyu alabilmek başka parti ya da gruplarla bağımsızlar anlaşma yoluna gidilir ve bir ortak hükümet kurulur.
Yeni hükümet nasıl kurulacak? İşte o senaryolar …
7 haziran seçimlerine göre hükümetin nasıl kurulacağı, meclise giren parti sayısıyla doğru orantılı oy oranlarına göre hükümeti kim kuracak? Komisyon nasıl olacak? işte sorularınızın cevapları.
Bir partinin tek başına hükümeti kurabilmesi için, 550 milletvekili sayısını yarısından biraz fazlası olan 276 milletvekili bulması gerekiyor. Buna göre şu senaryolar ortaya çıkabilir.
Senaryo 1- Ak parti 276 Milletvekili, Tek Başına İktidar Olur
HDP’nin barajı aştığı durumda, bir partinin tek başına iktidar olması için %45 oy alması gerekiyor. Bu orana en yakın parti, Ak parti olarak duruyor. Eğer Ak parti %45 oy alırsa, tek başına iktidar kurabiliyor. Ancak bu, açılan sandıklar çerçevesinde pek mümkün gözükmüyor.
Senaryo 2- Ak parti Azınlık Hükümeti
Ak parti, 276 milletvekilinin altında kalırsa azınlık hükümeti kurar. Dışardan bir partinin desteğini alır. Bu olasılık, seçim öncesinde eski ulaştırma bakanıve şimdiki Cumhurbaşkanı danışmanı olan Binali Yıldırım tarafından dile getirildi.
Senaryo 3- Ak parti – MHP Koalisyon Hükümeti
Ak parti ve MHP’nin Milletvekili sayısı, koalisyon hükümeti kurup, TBMM den güven oyu almaya yetiyor. Baştabaşbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere, Ak partililer seçim kampanyası sırasında HDP ve CHP’ye çok sert yüklenirken, MHP’ye karşı daha yumuşak bir üslup sergilemişlerdi. Hatta Davutoğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye mitingine katılanların MHP ve Bahçeli’ye karşı yuhalamalarını önlemişti.
Senaryo 4- Ak parti – CHP Koalisyon Hükümeti
Bu olasılığı CHP lideri Kılıçdaroğlu kesin bir dille reddetti.
Senaryo 5- Ak parti – HDP Koalisyon Hükümeti
HDP Eş başkanı Selahattin Demirtaş seçimlerde yüzde 10′ u geçmeleri halinde Ak parti ile işbirliği yapmayacaklarını birkaç defa belirti.
Senaryo 6- CHP – MHP – HDP Koalisyon Hükümeti
Ak parti’nin tek başına iktidar olmadığı parlamentoda, CHP, MHP ve HDP’nin matematiksel olarak koalisyon kurması mümkün olabilir. Ancak MHP ve HDP’nin böyle bir işbirliği yapması biraz zor bir ihtimal olarak gözüküyor.
Senaryo 7- CHP – MHP Koalisyon Hükümeti, HDP Dışarıdan Destekler
CHP ve MHP’nin oy oranları ile koalisyon kurup, TBMM’den güven oyu almaları mümkün görünmüyor. İki partinin toplam milletvekili sayısı 220 civarında kalıyor. CHP ve MHP ancak Azınlık koalisyon hükümeti olabilir. HDP veya Ak partinin dışardan desteğini alarak parlamentodan güven oyu alabilir.