Ayak Bakımı Cilt Bakımı ve Diş Bakımı Önerileri
Yazı İçeriğinde Bulunanlar (Tıkla)
Ayak Bakımı Önerileri
- Ayaklarınızı her gün ılık su ile yıkayınız.
- Parmak aralarını özellikle kurulayın, çünkü ayak bakımı esnasında parmaklar arası ıslak kaldığında mantar oluşumuna sebep olmaktadır.
- Ayaklarınızı yıkayacağınız suyun sıcaklığını dirseğiniz ile kontrol ediniz. Aşırı sıcaklık cildinizde kolayca yanıklara neden olabilir. Özellikle his kusuru olan diyabetliler bu duruma daha çok dikkat etmelidirler.
- Ayaklarınızı nemlendirici krem ile nemlendiriniz. Ancak bunu parmak aralarında uygulamayınız.
- Ayak muayenesini günlük olarak yapınız. Muayenede ayak sırtını, parmak aralarını ve ayak tabanını görmelisiniz. Gerekirse ayak tabanınızı görebilmeniz için ayna da kullanabilirsiniz. Görme sorununuz varsa bir yakınınızdan yardım isteyiniz.
- Muayene esnasında morluk, kızarıklık, siyahlık, şişlik, kanama, akıntı, kabarcık gibi olağan dışı bir durumla karşılaştığınızda hemen doktorunuza haber veriniz.
- Fark ettiğiniz nasırlar için nasır ilacı nasır bandı kullanmayınız. Nasırlarınızı hiçbir şekilde kendiniz kesmeye çalışmayınız.
- Ayaklarınıza ponza taşı kullanmayınız. Bu konudaki yakınmalarınızdan dolayı uzman doktordan destek isteyiniz.
- Ayak bakımı tırnakların önemi oldukça önemlidir. Tırnaklarınızı banyodan sonra yumuşakken kesmeye çalışın. Ayrıca tırnaklarınızı oval/eğimli olarak değil düz olarak kesiniz. Derin ve oval kesmekten kaçınmaya çalışınız. Eğer görme sorununuz varsa bir yakınınızdan yardım isteyiniz. Aksi halde tırnak batmasına sebep olabilmektedir.
- Ayaklarınız üşüyor ise ısı kaynaklarına (soba, kalorifer, ısıtıcı vb. ) yaklaştırmayınız. Isınmak yerine ısıtıcıları kullanmak yerine kalın çorap giymeyi tercih ediniz.
- Yere ayakkabısız veya terliksiz basmayınız. Kumsalda yürürken mutlaka ayağınıza uygun terlik kullanınız. Denize girerken deniz ayakkabısı giymeye özen gösteriniz. Parmak arası terlik kullanmayınız. Arkası kapalı yumuşak terlikleri tercih ediniz.
- Ayakkabılarınızın tabanı ile ayak tabanınız aynı genişlikte, burun kısmı da bilhassa geniş olmalıdır. Ayakkabınız ayağınızdan 1 cm. daha derin olmalıdır. Ayakkabılarınız yüksek ve ince topuklu yada tamamen topuksuz olmalıdır.
- Ayakkabılarınızı öğlen saatlerinde satın alınız. Yeni aldığınız ayakkabınızı ilk önce evde aralıklarla deneyiniz.
- Diyabetliler için özel ayakkabılarda satılmaktadır. Ayaklarınızda şekil bozukluğu varsa ayağınıza uygun özel ayakkabı yaptırınız.
- Ayakkabılarınızı giymeden önce silkeleyin. Tabanlığını, astarını el ile kontrol edin. Kıvrılmış veya bozulmuş ise değiştirin.
- Sentetik çoraplar yerine pamuklu veya yünlü, burunları dikişsiz, bilek kısımları sıkı olmayan ve mümkünse açık renkli çorapları tercih ediniz. Çoraplarınızı günlük olarak değiştirin.
- Çorabınız kalın ise ayakkabınızı bağcıklı veya geniş tercih ediniz. Gerektiğinde bağcıklarını gevşetebilmelisiniz.
- Ayakkabılarınızın tabanı yabancı cisim batmalarını engelleyebilecek malzemeden yapılmış olmalıdır.
Cilt Bakımı Önerileri
- Mümkünse her gün veya en azından haftada 2-3 kez ılık su ve asit oranı cilt yapısına uygun sabun (pH 5.5) kullanarak banyo yapınız.
- Banyo sırasında kese tahriş edici uygulamalardan, kese kullanımı vb kaçınınız.
- Banyodan sonra cilt bakımı için cildiniz nemli iken mümkünse nemlendirici losyon kullanınız.
- Vücuttaki istenmeyen tüylerin temizliğinde yaralanmalara yol açabilecek yöntemlerden kaçınınız. Jilet ve ağda yerine tüy dökücü kremleri tercih edilebilir.
- Epilasyon ve dövme yaptırma konusunda mutlaka doktora danışınız. Cildinizde kesik çizik oluşmaması için kesici aletleri kullanırken dikkatli olunuz, gerekirse eldiven kullanınız.
- Cildinizde yaralanma veya çizik oluşmuşsa ılık sabunlu su ile yıkayınız ve steril-temiz malzeme ile kapatınız.
- Cildinizi doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayınız, mümkünse güneş ışınlarından (UV) korunmak için koruma faktörü yüksek güneş ürünleri kullanınız.
- Perine bölgesini temiz ve kuru tutunuz, pamuklu iç çamaşırı kullanınız ve iç çamaşırınızı her gün değiştiriniz.
- Yaralanma ciddi ise hemen sağlık kuruluşuna başvurunuz, eğer yara ya da sıyrık bir gün içinde iyileşme göstermezse, yarada ağrı , kızarıklık, ısı artışı gibi enfeksiyon belirtileri varsa sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Muayenede saptanan riskleri siz de evde takip ediniz ve önerileri uygulayınız.
Diş Bakımı Önerileri
- Dişlerinizi günde en az iki kez ve üçer dakika, yumuşak bir diş fırçası ile tekniğine uygun şekilde fırçalayınız.
- Dişlerinizi fırçaladıktan sonra günde bir kez tekniğine uygun diş ipi kullanarak diş aralarını temizleyiniz.
- Diş fırçanızı 3 ayda bir değiştiriniz.
- Her 6 ayda bir diş doktoruna giderek kontrol yaptırınız.
- Diş doktoruna gitmeden önce mutlaka kan şekeri kontrolü yaptırınız.
- İnsülin kullanıyorsanız diş tedavisinden önce dozunda ve zamanında yapınız, doz atlamayınız.
Diğer El ve Ayak Bakımı ile ilgili yazılarımız:
► Tırnak Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
► Bakım ; Kadınlar İçin Günlük ve Basit Uygulamalar
► Tırnak Batması Tedavisi – Şeytan Tırnağı
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
[…] ► Ayak Bakımı Cilt Bakımı ve Diş Bakımı Önerileri […]
[…] ► Ayak Bakımı Cilt Bakımı ve Diş Bakımı Önerileri […]